Zorgboerderij

Dagbesteding

Tijdens de dagbesteding staat voorop dat iedereen – lees de cliënten – doet wat hij/zij kan en leuk vindt. Er is een lage werkdruk, omdat we geen productie hebben. De cliënten worden opgehaald door ons zelf. Daarna starten we de dag gezamenlijk rustig op na te hebben besproken wat er die dag op het programma staat, doen een aantal werkzaamheden, drinken samen koffie, werken weer wat en lunchen samen, zodat er een structureel dagschema ontstaat. We werken in drie blokken waarin we afwisseling onderstaande werkzaamheden verrichten.

Paarden

Tijdens de dagbesteding zorgen wij voor onze Falabellapaardjes. Het Falabella paardenras is het enige minipaardenras op de wereld. Je kunt er niet op rijden, omdat ze daar te klein voor zijn. Ook hebben ze een ruggenwervel minder, dus gewicht dragen kan niet. We longeren ze wel, dit is aan de lange lijn laten laten lopen, dan kunnen we genieten van hun mooie gangen. Tijdens de dagbesteding borstelen wij verder de paardjes wat soms wel nodig is, aangezien ze in de winter een dikke wintervacht krijgen. De paardjes lopen in de zomer op een prachtig weiland en staan ’s nachts in een paddock. In de winter is het land te drassig voor de paardjes, en lopen ze in de paddock. ’s Nachts staan ze op stal stro, en dan mesten wij de stallen uit. We hebben een aantal jaren de Falabella’s gefokt, maar nu zijn de paarden zijn al wat ouder en mogen ze bij ons genieten van hun oude dag.

Respect

In onze kleine moestuin met verhoogde groentebedden kweken wij op biologische wijze onze groenten. We hebben een voorkeur voor bijzondere groenten die niet in de winkels te koop zijn, bijvoorbeeld Borlotti-bonen, snijbiet in allerlei kleuren en blauwe boerenkool. We hebben gekozen onze groenten in verhoogde bedden te kweken. Dit heeft als voordeel dat het het makkelijk is om te wieden en te oogsten. Bovendien warmt de grond in het voorjaar sneller op, zodat we met een oogst een voorsprong krijgen. Dit krijgen we ook doordag we in onze kas al onze groenten, met gebruik van zoveel mogelijk ons eigen zaad, vanaf meet af aan opkweken. Verder ruilen we zaden met andere biologische tuinders, en kopen enkel biologisch gekweekte zaden om onze collectie aan te vullen. 

Onze wens is om onze tuin uit te breiden en zo nog meer groente te kweken, niet alleen voor eigen gebruik, maar voor de verkoop.

Onderhoud

Een erf van 2 hA vereist natuurlijk ook het nodige onderhoud. Met de cliënten houden wij de paardenbak netjes door hier de mest uit te verwijderen en we repareren het hekwerk dat vanwege het natuurlijke materiaal ook onderhoud nodig heeft. We maaien het gras en zorgen dat de oprijlaan mooi blijft. We wieden de schelpenpaadjes en snoeien de bamboe. Er groeit veel bamboe op ons terrein dat in de winter een mooi groen beeld geeft en in de zomer voor een gezellig geritsel zorgt. De bamboe snoeien wij regelmatig.

Creatieve werkzaamheden

Omdat wij een creatieve achtergrond hebben (we zijn vormgever en musicus van huis uit) bieden wij ook creatieve dagbesteding aan. Samen koken met producten uit eigen tuin en zelf meubeltjes maken behoren tot de activiteiten die we vooral in de winter doen. Ook maken we muziek, voor diegene die daarin interesse heeft.